Soitetaan ihmissalakuljettajalle ja kysytään

Terhi Upola

IMG_4621

Reissun ihmissalakuljettajan kyydissä Syyriasta Eurooppan voi tilata puhelimessa, eikä siinä kestä kuin seitsemän minuuttia.

Se on paljon helpompaaa kuin varata nelihenkisen perheen Teneriffan-matka halpalentoyhtiöstä verkossa. “Vakuutus? Matkalaukku? Suksiboksi?  Gluteeniton, kosher vai vegaaninen? Siirry paikanvaraukseen, 8 euron lisämaksu per nenä, kiitos.”

Matkan Syyriasta Eurooppaan voi tilata vain yhdellä puhelinsoitolla. Tämä selvisi Tanskan radion (DR) toimittajille, kun he pyysivät tulkkia soittamaan ihmissalakuljettajalle suorassa radiolähetyksessään.

Tulkki tilasi matkan kokonaiselle perheelle. Salakuljettaja kertoi ensimmäisen etapin kontaktit ja reitin, loppu selviäisi sitten matkan kuluessa. Hinnasta sovittiin suullisesti, samoin siitä, miten rahat toimitettaisiin.

Soitto kertoi raadollisemmin pakolaisten pakkotilanteesta kuin monikaan tilasto, kommentti tai uutinen.

Tanskan yleisradioyhtiön eli DR:n toimittajien Tue Blaedelin ja Tony Scottin Pressen-ohjelmassa asiantuntija voi olla joku muu kuin ministeri ja kuulijat pääsevät jännittämään heidän kanssaan, onnistuvatko yllättävät puhelut.

Suorassa lähetyksessä kuultua puhelua ihmissalakuljettajalle ei – yllätys yllätys – ollut sovittu etukäteen. Toimittajat eivät kuitenkaan sensuroi itseään sen takia, että pelkäävät epäonnistuvansa, esimerkiksi niissä…

View original post 103 more words

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s